torsdag, juli 19, 2007

Ost

Jag bråkade i ett tidigare inlägg på BBC:s matlagningsprogram (fotograferna) men ett program som verkligen håller måttet är "Rick Stein's Food Heroes". Rick åker runt och träffar lokala producenter som odlar enkla och goda (traditionella) råvaror. I dagens program provar han engelska ostar, Cheddar, Caerphilly med flera.

Rick berättar för en ostmakare att han lagade mat åt den franska presidenten någon månad tidigare. Och han berättade hur nedlåtande presidenten varit, när han förklarade sig överraskad att de engelska ostar han fick faktiskt var goda. Jag håller med om att det var förbannat arrogant, och det får mig att minnas en händelse för några år sedan.

När jag jobbade som programmerare i Dublin hade jag en irländsk arbetskamrat som älskade ost i alla dess former. Så jag tog med mig några svenska ostar tillbaka, Västerbottensost, Kvibille Cheddar, lagrad Herrgårdsost bland annat. En fransyska råkade vara närvarande då jag gav min arbetskamrat ostarna och kommenterade helt spontant: Oh, du skulle ha sagt till mig. Jag hade kunnat tagit med några _verkligt_ goda ostar hemifrån.

Jag övervägde för en tusendels sekund att fråga henne vad i helvete hon menade, men bestämde mig för att hålla tand för tunga. Hon var ung och omogen, och hennes kommentar var antagligen helt oskyldig. Men det visar på lite av den franska mentaliteten tror jag, de är helt övertygade om att deras mat (som ofta är pretentiös skit om du frågar mig) är bäst i världen. Omvänt är vi svenskar övertygade om att vår matkultur inte är något värd. Men det är helt fel.

Se bara på de framgångar svenska kockar rönt på senare år. Vi vann (om jag minns rätt) OS två gånger i rad vilket tydligen aldrig hänt förr. Det svenska/skandinaviska köket är fortfarande oerhört populärt bland annat i USA. Och vi har några av de absolut bästa hårdostarna som finns. Förresten så är våra mjuka ostar också konkurrenskraftiga. Kvibbiles gräddädel vann ett pris härför leden.

Det vi borde göra i större utsträckning är att marknadsföra exempelvis Västerbottensost. Det är en av de godaste ostar jag smakat och den är dessutom fantastiskt mångsidig. Den fungerar lika bra på smörgås, gratäng som ostpajer och ostbrickor. Man kanske inte kan få stroppiga fransmän att älska den, men övriga världen förtjänar att få uppleva den svenska vasslans konung.

Etiketter: , ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida