Chefen (?) för Telenor förhörs i Plus och får stå till svars för sina försäljare som står i våra livsmedelsbutiker och kränger abonnemang. Båda fallen gäller äldre som på olika sätt lurats, enligt Sverker, att teckna abonnemang de egentligen inte vill ha.
Det första fallet handlar om att kunden inte ska ha förstått att Telenor inte är samma sak som Telia. Det kan vara så att säljarens inledande fråga, "Har du Telia", kan ha förvirrat, men samtidigt lär säljaren ha varit klädd i Telenors kläder, montern hade deras logga precis som köpekontraktet. Hur mycket ansvar kan man kräva av kunden? Inget alls enligt illern Sverker.
I det andra fallet har en 94-årig kvinna "med stort socialt umgänge" köpt en mobiltelefon och tecknat ett abonnemang som senare visade sig inte var kompatibelt med en larmtjänstanordning. Sverker är riktigt i gasen nu och tycker att det är anmärkningsvärt att säljaren inte kontaktade kvinnans barn för att godkänna köpet eftersom det måste ha varit "uppenbart" för säljaren att en kvinna i den åldern (plötsligt) inte är kompetent att besluta om abonnemang på egen hand.
Jag håller med Telenor-killen att man inte kan förutsätta att en människa, bara för att hon är gammal, är otillräknelig. Speciellt i detta fall då hon till och med enligt Sverker är vital. Mitt i Sverkers ilska ser jag framför mig en annan bild, där han skäller ut Telenor för precis den omvända situationen.
Vi föreställer oss därför att Telenor vägrat kvinnan ett abonnemang med hänsyn taget till hennes höga ålder. Eller vadå föreställa sig förresten, det behövs inte för jag drar mig till minnes ett inslag om en äldre man som nekats betalkort hos ett svenskt bensinbolag (eller bank möjligen) med hänsyn just till hans ålder. Sverkers angreppstaktik var att peka på det diskriminerande med att utesluta en person bara för att han var 70+ och högg mot strupen på bolagsrepresentanten som naturligtvis snabbt gjorde en pudel.
Då var det minsann inte snack om att kolla med barnen inte. Och det är denna dubbla bokföring som gör att jag saknar förtroende för Sverkers sätt att bedriva konsumentvård. Han har nämligen redan bestämt sig för vad sanningen är, och är inte intresserad av att höra motpartens åsikter. Istället verkar det vara som om de kallas ditt för att avrättas av en fradgande och helt oresonlig Sverker.
Jag tycker att det är bra att det finns ett konsumentprogram, men i vissa fall är det ganska uppenbart att kunden inte har blivit lurad utan bara gjort en affär utan att tänka efter och först senare "kommit på" att det gått fel till. Men i Sverkers värld är det alltid kunden som har rätt, oavsett hur obegåvat de betett sig och det ger en bitter bismak. När detta kombineras med Sverkers taktik att inte skåda given häst i mun kan det gå riktigt snett.
För Sverker verkar inte seriös i sin faktagranskning, alldeles för ofta släpper han fram pantade konsumenter som sitter som offer trots att det bara kan betraktas som deras eget fel. Lite som Lyxfällan när jag tänker efter. Men Plus har blivit en maktfaktor verkar det som, och många representanter för företag vågar inte bestrida faktafel trots att det har rätt. Allt som oftast viker de ner sig och går med på nästan vad som helst för att inte framstå som kundfientliga.
Min uppfattning att Sverker glider på sanningen, och är vindögd i sin faktagranskning, grundar sig bland annat på hans skeva verklighetsuppfattning då valprogrammet Karavanen besökte min gamla hemstad men även på ett "ärende" som togs upp i Plus för några år sedan. Jag vet alla fakta i målet men går inte in på detaljer. Det handlade om en konflikt mellan en kvinna som köpt en lägenhet i en bostadsrättsförening. Senare fick hon veta att lägenheten var en ombyggd så kallad bostadsrättslokal (något som inte påverkade hennes rättigheter som medlem) och menade att föreningen lurat henne eftersom de inte informerat henne om detta.
Rättsligt hade kvinnan ingenting på fötterna, köpet var som alltid en sak mellan henne och säljaren, och lägenheten fungerar precis som en vanlig bostadsrätt. Men hon hade fått för sig att hon lurats å det grövsta och skrev till Plus. Hon hade inte kontaktat styrelsen, men drev tesen att föreningen borde ha kontaktat henne eftersom detta inte var en riktig bostadsrätt. Sverker köpte hennes berättelse rakt av och attackerade styrelsen och vägrade lyssna.
En sådan taktik skulle inte fungera på mig, men det är väl också därför jag antagligen aldrig kommer att hamna i en position där jag blir talesperson för ett företag. Jag är alldeles för obstinat när jag upplever att jag blir orättvist behandlad. Därför var det tur för Sverker att jag inte var representant för min bostadsrättsförening när det begav sig. Jag hade bjäbbat tillbaka, och vid programmets slut hade jag stoppat ner Sverker i soptunnan.
Etiketter: hopplös, lögner, plus, sverker olofsson, svt